Subscribe:

10.8.09

Perjalanan hidup sehelai tudung....

Tudung
TA.WAU.DHA.WAU.NGA

tu la name aku bile aku mula2 dilahirkan seawal zaman para rasul lg.Wujud nya aku kerna
arahan agama yg meminta aku dipakai oleh kaum wanita.tugas ku hanya perlu menutup
kepala mereka dari lelaki2 yg nafsunya mengusai diri sendri(ayap ko jaga2 sket)

skrng umur aku dah beribu2 tahun dari saat aku dilahirkan dulu.seawal aku dilahirkan,badan ku
lebar,labuh dan mempunyai warna yg agak suram. Selama aku hidup, aku dah melalui pelbagai evolusi dari pelbagai segi. Bentuk,warna,cara pemakaian dan tujuan sentiasa berubah2 mengikut keadaan dunia. Kenapa aku yg perlu berubah tp bkn mereka yg sendiri yang berubah?

terlalu bnyk evolusi yg berlaku terhadap aku...hanya kebelakangan ini saja agak drastik. Gaya pemakai aku kini ditentukn umpama seorang artis. Melalu peredaran masa yg entah bile nk berhenti. Bkn aku nak merungut, cuma aku terasa hilang jati diri..kenapa aku perlu dipakai. kat sini,aku akan ulas sedikit tentang diri aku:



Penghujung tahun 90-an.

tudung heliza

simple,menarik.
tp comment dari gadis2,susah nak setup...kena masuk tandas selalu

awal tahun 2000


tudung waheeda

era tudung yang agak glamer tp sekejap je
maybe susah kot nak pakai sebb susah nk kilas2 plus
setup kena slalu

petengahan tahun 2005

tudung MAWI WORLD

ni masalah besar gak...slame ni name aku sume pompuan yg punya name...sampai kat mamat botak ni,skali name aku jd laki...ade ke laki pakai tudung?
mcmane pon,tudung mawi agak besar impact nye....kenapa?
sebb lepas name tudung ni femes,ramai lak pompuan nak pakai tudung..
syukur Alhamdulillah (baca dan gayakan dgn cara hai-o)


Pada tahun 2007


tudung ariani

ni aku dt name time aku melancong kt indonesia...time tu member aku name ariani blakon
citer sinetron ape ntah...mase tu producer tkde probs nk kasi ariani ni pakai
skali die nampk aku,trus die suh aku bertempek kat kepala ariani tu..
sejak aritu,aku dapat name tudung ariani

orng ske pakai tudung ni sebb simple gler...senang je nak pakai n buang..tkyh nak setup2
dah...pakai je trus leh kluar umah...



TP.................

kini hidup ku dah berubah....name aku kini kian femes...semenjak tahun lepas,aku mula mendapat name bru.....name yang diambil sempena penyanyi muda bernama yuna...semenjak yuna pakai,perniagaan pakcik2 n makcik2 kt pasar mlam makin laris,umpama cendawan tumbuh selepas ujan(bak kata niyyah)...

makcik:dik,bg tudung mawi satu..makcik ske la kat mawi tu,,bru world makcik pakai
penjual:ala...pakai la tudung yuna..ni bru makcik...bru ade class
makcik:sori la dik...makcik tak layan lagu dan sebenarnya...makcik layan seroja je
akak:dik,bg tudung yuna namblas keping...
penjual:amboi...tak pakai tudung pon nak bli banyk2....
akak:nak pakai time gi konsert yuna nnti...bru die senyum kat akak

ni la orang yg bertanggungjwb atas name aku..
TUDUNG YUNA
ADAKAH INI REVOLUSI ATAU HANYA ILUSI?

sebelum saya mengakhiri kisah perjalanan idup saye,izinkan saye
menyanyikan lagu dan sebenarnya tu anda suma...

DAN SEBENARNYA
by TUDUNG YUNA

Oh kamu
Yang memakai diriku lagi
Pabila die ingin ke kelas sepro
Dan kawan2 dirumah seolah-olah memerli aku
Pabila muka ku nmpk lain

Adakah perasaan pelik ini sebenarnya fesyen
Yang masih bersemadi untukmu
Dan sebenarnya ku mengharapkan
Di sebalik kebranian ku ini
Kau juga memakai tudung ini

Ku enggan
Berpura-pura ku tak pakainya
Ku enggan
Melihat kawan ku pakai dia
Oo ku akui cemburu mula menular dalam diri
Pabila kau dikepala orang lain

Adakah perasaan benci ini sebenarnya fesyen
Yang masih bersemadi untukmu
Dan sebenarnya ku mengharapkan
Di sebalik senyumanmu itu
Kau juga merindui aku

Di saat kau merenung mukaku
Ku rebah jatuh ke bumi
Di saat kau benar benar mahu pakai
Seperti ku bernafas dalam mask h1n1
Adakah perasaan benci ini sebenarnya fesyen
Yang masih bersemadi untukmu
Dan sebenarnya ku mengharapkan
Di sebalik kepalamu itu
Kau juga memakai tudung itu
(ayap tolong watkan chord tu lagu ni)



mcmane pon,biar la evolusi tudung ni banyak sgt,as long as korang selesa n nak pakai tudung,tu dah terbaik dlm hidup kamu..

..sayng korang sume...




21 comments:

nasri.azlan said...

bg pihak chapoi,
post nie xde kaitan ngan yg id0p ataupon yg da xde..
huhu~

aireen nabila said...

sengal nk mampos~
muahahaha..

ko ase tdong mn
agi ssuai ngan aku?

mcddy said...

haha..lawak sial

mcddy said...

jap2..klas sepro j ke dak2 ni pkai tdung yuna,klas thermo lg semangat kot nk pkai..haha

chapoi said...

nasri-thanks sebb back up aku

aireen-aku ske ko pakai udung heliza...

mcddy-yeke???cis,ni mesti rasyid nyer pasal...jeles r camni

cruzados.inc said...

woi poi
dhal la bukan dha la ngok!!

akemaLL said...

heheheh..
i like~

sarah said...

bapak rajen.

chapoi said...

adib:aku dulu fail jawi...

akaml:aik cam pelik je comment ko

sarah:aku rajen ke?

ayapmatt said...

ko bygkan kalo adib pakai tudong yuna..dahlah tudung tu jenis melekap kt kepale...pastu ditambah pule figura muke adib yg separa bulat...mcm bola-bola api...
korg bayangkan apabila adib menjelirkan lidahnya krn ingin bergurau kpd korg sambil mengenakan tudung yuna di atas kepalanya..korg bygkn lagi apabila beliau jatuh tersadung di cafe v4 pd pukul 8.30 mlm hari sabtu sambil mengenakan tudung yuna di kepalanya dan buat muke x bersalah apabila ditanya mengapa..korg bygkn lagi apabila korg memasuki bilek adib die sdg tidur dgn gaya kucing comel sambil mengenakan boxer di punggungnye dan tudung yuna di kepalanya...korg bygkan pabila adib berlari-lari dgn laju di depan v5 dengan x berbaju tetapi memakai tudung yuna sambil menyanyikan lagu dan sebenarnya...

lepas ni dib aku rase mase ko nk cr sponsor tu kan...cube ko mengenakan tudung yuna di atas kepala kau ditambah dengan solekan tipis avon di dahi dan muke ko sdikit tersenyum dan juge mate ko sdikit sayu...
misal katelah ko nk mntak 20 ribu euro dgn mc donald...aku rase die x bg 20 ribu....
tapi die akan bagi 20 rggt sbg tmbg utk ko balek ke tempat asal ko..plus die ludah atas dahi ko krn dahi ko kelihatan amat ayu skali ketika itu....plus die amek berger mc donald lalu disumbat ke dalam mulut ko kerane die x sanggop lagi melihat ko tersenyum kpdanya....plus die baling topi mc donaldya ke atas muke ko krn die mnjadi x keruan melihat mate ko yg amat sayu ketika bertentang mata dgnnya.....
semua ni adalah gara-gara adib bertudungkan tudung yuna...

wan aizat said...

haha seyes best gler lagu tudung yuna ko ni...
hahahaha lawak la syalllllll!!!

Firdaus Idris said...

tudong heliza lg cun kot.....
(heliza lawa syal....haha)

btw,bgs kerana menyahut seruan akuh membuat post ini.....
haha

chapoi said...

post ni jebon yg request,,sape tk puas ati mrh jebon

Buttersweet said...

haha...sian ah yuna...dah ah senior ila...die tak slah ape pun...

cruzados.inc said...

kepada ayap yang disayangi..
saya amat berbesar hati di mana anda adalah seorang yang yang baik..
sopan santun..
pendengar setia..
tetapi malangnya selama kita berkawan..
x pernah sekali pon anda merungut tudung yuna yang dipakai di kepala ini...
memanglah muka ku x seperti yuna mahupun sarah..
ini kan pula niyah dan juga mira syamimi...
sepalah aku..
pakai tudung yuna..
cuma anak bangsawan saja yang menggayakannya...
aku ank petani je..
mak aku cume berladang di belakang rumah..
tudung yuna ini pun buat dari kain buruk..
x mengapalah
mungkin takdir aku dgn tudung yuna sampai disini..
tapi x mengapa..
harap..
abg ayap dapat menggayakannya..
pkai ketika disiang hari..
bayangkanlah..
sambil selempang tudung kiri dan kanan..
memang ayu..
di tambah pula kalau dipandang dari sisi..
memang nampak seperti seorang yang bergaya,bepesen..
ye lah..
putih gebu, badan solid, sopan santun, pijak babi pon babi boleh angkat balik kaki tu..
ditambah pula..
pakai ketika naik moto..
pergh..mmg anggunn...
mmg i like!!
kalau tudung dipakai itu terbuka time naik moto..
mmg ramai anak gadis yang tergila2 kan..
samapi sanggup x basuh tudung tu..
simpan lama2 dalam locker..
buat kain tuala pon ada..
mungkin hubungan kita samapai disini saja abg ayap..
diri ini mmg mudah dilupakan tapi yuna di hati tetap menjadi pujaan jiwa dan raga sepanjang hayat..
semoga berbahagia...

YUNA......

-nieyah- said...

uiks capoi!
hehehe.
kreatif sgt post ko.
:D

chapoi said...

ape yg kreatif nyer?
aku wat ni pon sebb permintaan jebon...hehe

weh,adib ngn ayap,ko nak gadoh gi r gadoh kt blog masing2...aku lak jd mansa...karangnan panjang nk mampos lak tu...aku nk bukak comment pon sampai stuck mozilla aku..

ayap,ko langgr je adib pakai rxz kuning diraja ko sambil pakai helmet sgv...

cruzados.inc said...

kepada abg capoi..
sampai disini saja hubungan kita juga
ya la.
da ad yg empunya..
tapi abg ayap tetap menjadi pujaan dihati sepanjang masa.
taik hidung dia pon aku pnh rasa..
abg ayap bermain kotor dengan tidak mengupdate blog..
memang tahi!!
abg capoy sampaikan salam kepada abg ayap dan juga makyong..
ckp kat die..kalo nak menari tu jgn lupakan kami disini..
abg ayap lak..kalo nak jwab soalan tu jgn lah sgn2..
wat pe nk segan..(lukis je kot!!)
dan klo tgk jgn pndg belakang congkak..jgn tengok sorg2 abg ayap..
cerita tu sgn takut sekali..


lalala
(aku seorang yang suka merapu)
JEBON...

akemaLL said...

keciann adib..
(heheh...)

IZNI'S KINDERGARTEN said...

hahaha.. tudung yuna ker???
kat uia dah lama orang pakai tudung cam tu.. hehe

missy mira said...

haha.ngok sunggoh.nape dh lame bru ak pasan post neh?mesti ak dikutok gak sbb pake tudung yuna tu kan?