Subscribe:

3.1.12

How i conclude 2011

hurm...susah nye nk start ape nk citer sepanjang 2011. terlampau banyak yg terjadi. yang aku sendiri tak sure semua yang berlaku mematangkan diri aku atau hanya mensia siakan idup aku. bermula dengan internship kat gurun. yes, bleh aku katakan masa intern aku tempuh bnyk benda. dari segi pengalaman bekerja,politik kerja,kawan,lawan, n macam. kat pfk, aku blaja bnyk benda..teori nyer citer aku letak tepi.tp value yg aku dpt dari penglaman aku kat sana. aku nampak camne bile pangkat or darjat meletakkan seseorang berada begitu asing. contoh, operator wat hal operator, engineer wat hal engineer, manager wat hal manager. then masing2 tkde respect tuk each other. penah korang tgk operator slamber dek je maki manager depan2 orang lain? bagi aku, aku sgt tak mengemari situasi mcm tu. politik kerja, depan wat muka baik,blakang kutuk bagai nak rak. HR kutuk operation, operation kutuk HR.

Time intern gak,siyesly aku dpt ramai giler member baru dari u lain. n yg bestnye,dlm masa yg singkat, kitorang rapat mngalahkn member sendri kt utp. best bile berkawan ni pelbagai,jgn jd cam certain orang yg berkawan pada dasar kepentingan...contoh, nak kawan ngn geng2 pandai je,geng2 kurang pandang ni pandang jijik je...tp yg masalah nye ko nyer result lg hodoh dari geng2 yg kurang pandai ni..member2 kt pfk ade yg dari uitm,unimap,gmi,usm n blablabla.

then, bile hbs intern, mula la lepak rumah melayan pose ngn family...secara jujur, aku tak thu kenapa makin hari, aku makin rindukan rumah,rindukan umi, rindukan abah n adik beradik lain. dulu aku tak camni..ati aku keras giler dulu...bajet nak berdikari...tak cool kalo contact2 family. tp makin dewasa ni, aku rase rindu aku kt diorang sgt. aku rase hepi bille dpt borak ngn diorang, dpt chat kt hp. mybe time aku kecik, aku membesar tanpa diorang ade kat sisi. just umi je. sebb tu la aku rase susah nk rapat ngn diorang..kekok..kaku...tp bile dah besar, otak mybe dah matang n bnyk berfikir, aku mula sedar, kat sape lg aku nk bergantung kalo bukan keluarga sndri. kawan?

spending the whole month during ramadhan is the best time for me. aku try sebaik mungkin tuk serve parent aku anything. walaopon kekadang aku ni malas, tp at least aku try. spend time ngn diorng kt ruang tamu dari lepak kat bilik main laptop je. aku hold perangai smoking aku kat rumah. aku tao,yg diorang tao aku smoke, but sume wat diam je. tipu lah kat ati seorang perokok yg taknak berenti merokok..umi, abah n sume, doakan lah supaya aku dapt berenti merokok satu ari nnti. doakan lah datang semangat yg kuat tuk aku berhenti.

then, masuk balik utp. title skrng final year student. nampak glam. tp indah khabar dari rupa. idup yg tunggang langgang..tak cukup tido..fydp tu dah brape kali masuk mimpi aku..even pagi td pon sempat mimpi kena fire time present fydp. cam biase la, ade la activity sampingan wat ngn member2 esp chemo. bbq, sambut besday n etc. kekadang terlintas kat otak aku, camne aku nak value or capture all those moment supaya takkan berakhir? kurang setahun je lagi aku akang bersama ngn member2 yg dah 5 tahun kt utp ni. aku rase aku tak cukup bersedia nak hadapi alam pekerjaaan. jiwa aku masih kanak2 yg berumur 17 yg tao nak main 24/7. bile di congak2, dlm 4-5 tahun lg, mungkin aku berkahwin, dlm 7-8 tahun, mungkin aku dah ade 2-3 anak...then lame2 aku fikir, what will i be years from now? yes memng tu lagu aizat pon. but lagu tu dah keep playing almost the whole sem. dan lagu tu keep wat aku berfikir ape yg akan terjadi kat aku di masa depan? siapa aku? status aku? sihat ke parent aku? siapa isteri aku? baik ke amalan aku?

semua tu dah semakin bermain dalam benak aku. sampai aku tak larat nak fikir dah pilih tuk tido je. tido supaya lenyap sume dari ingtan. anggap yg hidup aku 23 tahun ni, just as mimpi dan tersedar dari mimpi as budak sekolah menengah lg. pegi skolah ngn muke ngantuk, jumpe member mintak nak tiru homework, ngorat awek paling hot, training n ape2 yg aku ske wat. tkde nk pikir sal kerja, sal family, sal masa depan.

even skrng ni,tiap kali aku tgk muke aku kat cermin, aku perasan yg betapa lain aku dulu ngn skrng. muke aku makin berkerut mcm memikirkn bnyk giler masalah. compare zaman belasan tahun yg still mampu tersenyum hepi time bergambar.. skrng most yg gambar aku bnyk fake je senyuman. just skadar nk menghiasi. skrng ape aku harapkan, ape yg berlaku tahun 2011, mengajar aku bnyk benda yg membentuk aku bukan memusnahkan aku. menjadikan aku manusia dan anak yg berguna dan taat.

27.11.11

Testing jari lame tak update blog..

kol 6.30 pagi..
bukan bangun pagi,tp still tak tido lg.
tp apedehal,cuti bro.

lame tak update blog?
mampos ko la aku nak update ke taknak.
bukan kaco nenek ko yg nak kawen lg tu pon adoyai
skrng bz kot..tkde la bz sgt
tp serabut kepala ngn projek n esemen yg memeningkan
setahun je lg nak hadapi senggugut fydp hell ni

dalam serabut2, sempat gak aku enjoy last year kat utp,
holiday kat sabah,lepak air terjun ngn member2
nice la at least capture some memories for future



























4.10.11

Kancil, Evo 7 dan Ferrari

Pada suatu malam yang hening dan sunyi di lebuhraya utara selatan kelihatan sebuah kancil

putih tersadai di sebelah lane kerosakan. Ada orang tua yang berdiri disebelahnya,pemilik

kancil tu sedang berjalan kehulu kehilir cuba menahan kereta supaya membantu.tidak ada

sebuah kereta pun berhenti.tiba-tiba datangla sebuah kereta evo 7 berhenti di sebelah kancil

tadi. “Ada apa nie pakcik,kereta rosak ke?”tanya pemuda berusia dalam lingkungan 20an.”a’ha

rosak “jawap pakcik tu simple aje…. “Ok,cam nie,saya ada tali nanti saya ikat kat kereta saya

dan saya tarik kereta pakcik sampai tol”mamat nie bagi idea. “worrait gak tu…”, tapi….nanti

kalau pakcik rasa awak bawak laju pakcik akan hon dan bagi high beam” “Ok pakcik”..

mamat nie pun ikatlah tali kat kereta kancil didepan dan hujungnya diikat dibelakang bumper

evonye. dia pun jalanla..dengan slow dan berhati-hati. Dalam lima kilometer mamat nie laju le

sikit,apalagi pakcik tu pun hon dan bagi high beam la kat mamat tu.Mamat tu pun slowkan

balik.. Tiba-tiba ada sebuah ferrari datang dari belakang dan press minyak kat mamat evo7.apa

lagi,jiwa muda patang dicabar, dia pun tekan la minyak rapat nak kejar ferrari nie…lupa la

pulak dia dengan kancil org tua yg diikat kat belakang kereta dia. Orang tua tu punya la hangin

satu badan,dia pun hon dan bagi hi beam bagai nak rak.Mamat evo7 tu dah tak sedar dah

angin punya pasal.

Kebetulan pilak polis ada buat speed trap kat bawah jambatan. Vrooommm……bedesup

peginye… ini dah lebih speed limit nie…kate polis nie..cecah 250kmj memasing nie… Dia pun

contact la kengkawan dia kat depan supaya saman kereta-kereta yg laju nie… “Over..over,ada

tiga buah kenderaan memandu melebihi had laju,sebuah ferrari,sebuah evo7 dan sebuah lagi

kalau aku cakap korang mesti tak percaye punye……… sebuah kancil putih tengah cucuk angin

evo7 tu dan bagi hon dan hi beam nak potong!!!

26.9.11

Kami gotong royong umah yang cam tongkang semi pecah






dah penat berkerja,jom togak air setan...
haha...terjumpa beer dalam peti sejuk kat umah ni..
ni mesti foreigner nyer kerja la ni..rcsu jgn saman saya sebb tu bukan saye punya..
haha...air setan sudah pon dibuang ye