Subscribe:

1.10.10

Perjalanan hidup sehelai tudung....(EGBB)


Tudung
TA.WAU.DHA.WAU.NGA

tu la name aku bile aku mula2 dilahirkan seawal zaman para rasul lg.Wujud nya aku kerna
arahan agama yg meminta aku dipakai oleh kaum wanita.tugas ku hanya perlu menutup
kepala mereka dari lelaki2 yg nafsunya mengusai diri sendri(ayap ko jaga2 sket)

skrng umur aku dah beribu2 tahun dari saat aku dilahirkan dulu.seawal aku dilahirkan,badan ku
lebar,labuh dan mempunyai warna yg agak suram. Selama aku hidup, aku dah melalui pelbagai evolusi dari pelbagai segi. Bentuk,warna,cara pemakaian dan tujuan sentiasa berubah2 mengikut keadaan dunia. Kenapa aku yg perlu berubah tp bkn mereka yg sendiri yang berubah?

terlalu bnyk evolusi yg berlaku terhadap aku...hanya kebelakangan ini saja agak drastik. Gaya pemakai aku kini ditentukn umpama seorang artis. Melalu peredaran masa yg entah bile nk berhenti. Bkn aku nak merungut, cuma aku terasa hilang jati diri..kenapa aku perlu dipakai. kat sini,aku akan ulas sedikit tentang diri aku:

Penghujung tahun 90-an.

tudung heliza

simple,menarik.
tp comment dari gadis2,susah nak setup...kena masuk tandas selalu

awal tahun 2000


tudung waheeda

era tudung yang agak glamer tp sekejap je
maybe susah kot nak pakai sebb susah nk kilas2 plus
setup kena slalu

petengahan tahun 2005


tudung MAWI WORLD

ni masalah besar gak...slame ni name aku sume pompuan yg punya name...sampai kat mamat botak ni,skali name aku jd laki...ade ke laki pakai tudung?
mcmane pon,tudung mawi agak besar impact nye....kenapa?
sebb lepas name tudung ni femes,ramai lak pompuan nak pakai tudung..
syukur Alhamdulillah (baca dan gayakan dgn cara hai-o)


Pada tahun 2007


tudung ariani

ni aku dt name time aku melancong kt indonesia...time tu member aku name ariani blakon
citer sinetron ape ntah...mase tu producer tkde probs nk kasi ariani ni pakai
skali die nampk aku,trus die suh aku bertempek kat kepala ariani tu..
sejak aritu,aku dapat name tudung ariani

orng ske pakai tudung ni sebb simple gler...senang je nak pakai n buang..tkyh nak setup2
dah...pakai je trus leh kluar umah...

TP.................

kini hidup ku dah berubah....name aku kini kian femes...semenjak tahun lepas,aku mula mendapat name bru.....name yang diambil sempena penyanyi muda bernama yuna...semenjak yuna pakai,perniagaan pakcik2 n makcik2 kt pasar mlam makin laris,umpama cendawan tumbuh selepas ujan(bak kata niyyah)...

makcik:dik,bg tudung mawi satu..makcik ske la kat mawi tu,,bru world makcik pakai
penjual:ala...pakai la tudung yuna..ni bru makcik...bru ade class
makcik:sori la dik...makcik tak layan lagu dan sebenarnya...makcik layan seroja je
akak:dik,bg tudung yuna namblas keping...
penjual:amboi...tak pakai tudung pon nak bli banyk2....
akak:nak pakai time gi konsert yuna nnti...bru die senyum kat akak

ni la orang yg bertanggungjwb atas name aku..
TUDUNG YUNA
ADAKAH INI REVOLUSI ATAU HANYA ILUSI?


sebelum saya mengakhiri kisah perjalanan idup saye,izinkan saye
menyanyikan lagu dan sebenarnya tu anda suma...

DAN SEBENARNYA
by TUDUNG YUNA

Oh kamu
Yang memakai diriku lagi
Pabila die ingin ke kuliah pagi
Dan kawan2 dirumah seolah-olah memerli aku
Pabila muka ku nmpk lain

Adakah perasaan pelik ini sebenarnya fesyen
Yang masih bersemadi untukmu
Dan sebenarnya ku mengharapkan
Di sebalik kebranian ku ini
Kau juga memakai tudung ini

Ku enggan
Berpura-pura ku tak pakainya
Ku enggan
Melihat kawan ku pakai dia
Oo ku akui cemburu mula menular dalam diri
Pabila kau dikepala orang lain

Adakah perasaan benci ini sebenarnya fesyen
Yang masih bersemadi untukmu
Dan sebenarnya ku mengharapkan
Di sebalik senyumanmu itu
Kau juga merindui aku

Di saat kau merenung mukaku
Ku rebah jatuh ke bumi
Di saat kau benar benar mahu pakai
Seperti ku bernafas dalam mask h1n1
Adakah perasaan benci ini sebenarnya fesyen
Yang masih bersemadi untukmu
Dan sebenarnya ku mengharapkan
Di sebalik kepalamu itu
Kau juga memakai tudung itu
(ABANG HIRO tolong watkan chord tu lagu ni)


mcmane pon,biar la evolusi tudung ni banyak sgt, as long as korang selesa n nak pakai tudung,tu dah terbaik dlm hidup kamu..

..sayng korang sume...



14 comments:

N@di@ said...

kreatif wat post pasl tudung awwww heheheh ^__^

hiro said...

bro...tertinggal EGBB..tp xpe lahh..cun dh.

chapoi said...

egbb tu nak letak kat mane...aku blur gak td nak letak mane..last2 aku biar je

~qiFFara~ said...

best gak en3 ni!!!!

bab lgu tu mmg x menahan r~~!

haha

eiffel said...

xley blah pasal lirik tuh...wakakakakakakaakaaa


good luck der... :D

Yatre Hayati said...

hahaha..thumbs up !! siap lirik sey...suka suka

Siti said...

best2.. semoga berjaya k? ;)

Nailofarhazirah said...

best gak..! gud luck!

Miza Yusof said...

good luck :)

Tomato Gurl's Life said...

kreatif la entry..santai je cerita psl kisah tudung berevolusi...good luck!ada masa baca entry cik tom juga ye ;)tenkiu~

Cik tom (28)

.s.o.f.i.a. said...

kretip sesangat!!! suka!!!

semoga menang!!!

Kaio said...

nice post.. perjalanan tudung eh.
hehe...

jemput baca blog saya jugak. :)


MARI MENGUNDI.

http://kaio89kl.blogspot.com/2010/10/design-concept-yang-mengujakan-dari.html

Atiqah Ramlan said...

bagus,kali pertama ak tersangatlah suka post kau yg nih,unggul julung kali

chapoi said...

kalo ske...taip on suke antar ke CHAPOI...
haha
thanks atiqah sebb ske....ni karya terbaik penah chapoi wat...chapoi tk pandai nk menulis...sila bg tunjuk ajar ek...tegur la mane patut